Vsechny Knihy.cz

HomeNovinkyVýprodejPomocLegislativaKontaktVyhledáváníAkceBezpečnost práce10 - ti denní výprodejVýrobky ze dřeva
TOPlist
Knihy - nabídka učebnic

CENNÉ PAPÍRY V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU. KOMENTÁŘ. § 514-544

Marek/Ježek
464 stran
Jazyk:česky
Vazba:pevná
ISBN:9788074004667
Vydavatel:C.H.BECK
Odešleme:Ihned
Cena před slevou:890,- Kč
Sleva:13%
Ušetříte:115,70 Kč
Cena s DPH 10%:774,30

Právem cenných papírů se rozumí účelový souhrn právních norem, jejichž předmětem úpravy jsou cenné papíry jako zvláštní objekty právních vztahů a vztahy mezi subjekty práva vznikající v souvislosti s vydáváním cenných papírů, s dispozicemi s nimi a s realizací práv do cenných papírů vtělených. Nový občanský zákoník opustil třídění cenných papírů dle podoby na listinné a zaknihované a považuje je za různé věci v právním smyslu. Protože se však ustanovení o cenných papírech v NObčZ použijí i na zaknihované cenné papíry, pokud to nevylučuje jejich povaha nebo právní předpis, lze i po účinnosti nového kodexu pojednat o nich současně.

   Cílem komentáře je podat výklad těch ustanovení NObčZ (zejm. § 514 až § 544), která se cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů týkají. Autoři především usilují o přiblížení podstaty nové úpravy, vysvětlení změn oproti úpravě dosavadní a o výklad užitečný praxi. V řadě případů se výklad na aplikační praxi odvolává. Důvodem je skutečnost, že s cennými papíry se kromě právníků setkávají také ekonomové, finančníci, studenti či investoři různých profesí, kteří potřebují základní orientaci v problematice. Komentář usiluje o komplexní výklad práva cenných papírů. S ohledem na tento cíl je často nezbytné doplnit výklad ustanovení kodexu o výklad ustanovení speciálních právních předpisů.

   Nejčastěji autoři poukazují na zvláštní ustanovení zákona o podnikání na kapitálovém trhu, zákona o obchodních korporacích, zákona o dluhopisech či také na zrušené předpisy, jako je zákon o cenných papírech či občanský a obchodní zákoník, které ještě řadu let budou upravovat vztahy založené za jejich účinnosti. Vedle toho poukazují autoři i na evropskou legislativu, jež stále častěji cílí do oblasti cenných papírů.

Sháníte odbornou literaturu, učebnice? Právo, ekonomika, management, technika, účetnictví, veřejná správa a další? Neváhejte, volejte naši HORKOU LINKU 599 505 519

Platba v hotovosti při dodání zbožíPlatba v hotovosti při osobním odběruPlatba převodním příkazem