Vsechny Knihy.cz

HomeNovinkyVýprodejPomocLegislativaKontaktVyhledáváníAkceBezpečnost práce10 - ti denní výprodejVýrobky ze dřeva
TOPlist
Knihy - nabídka učebnic

ČISTÉ VODY PRAMEN

Richard Sobotka
136 stran
Formát:165 x 235
Jazyk:Česky
Vazba:Brožovaná bez přebalu matná
ISBN:80-7225-297-8
Vydavatel:MONTANEX, a.s.
Odešleme:Ihned
Cena před slevou:178,20 Kč
Sleva:11%
Ušetříte:19,60 Kč
Cena s DPH 0%:158,60

   Životní příběh básnířky, lidové vypravěčky a výtvarnice Františky Pituchové je genezí jednoho rodu z údolí řeky Ostravice pod Lysou horou. Přesněji z rázovité obce Staré Hamry, která neúprosným náporem moderní doby byla z velké části zatopena údolní přehradou Šance-Řečice. Její historie však zůstala zachována v několika kusých dokumentech a v paměti starousedlíků.

   V toku času a společenských proměn mizí také starohamerské nářečí. Právě díky Františce Pituchové a její tvorbě zůstává uchováno pro další generace. 

    Kromě životního příběhu Františky Pituchové jsou v této knížce vůbec poprvé publikovány dosud nikde nezveřejněné dokumenty. Především je to nedokončená kronika jejího otce Jana Satiny, který zaznamenal  život ve Starých Hamrech a Ostravici, ale také v Ostravě, kde od času své nezletilosti pracoval jako horník. Dále jsou to vzpomínky učitele a malíře Leopolda Parmy, učitele Antonína Lange, jeho ženy Terezy a syna Ivo na Petra Bezruče, a také na odbojovou činnost v údolí pod Lysou horou. Unikátní jsou vzpomínky Bezručovy majordomky paní Otýlie Lojkáskové z Bezručova srubu v Ostravici. Vyprávění doplňují dosud neopublikované fotografie Petra Bezručce a jeho přátel.

Ukázky z publikace:

2-část 3-část.jpg část-4.jpg strana-110-111.jpg

strana-38-39.jpg strana-68---69.jpg

 

Křest knihy, který se konal 23.7.2009 v Janáčkově síni ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Atmosféru podtrhla Cimbálová muzika Kotci

Můžete napsat: as@montanex.cz
nebo volat: 737 286 944

 

 

 

 

 

Zařazeno do kategorií:

Sháníte odbornou literaturu, učebnice? Právo, ekonomika, management, technika, účetnictví, veřejná správa a další? Neváhejte, volejte naši HORKOU LINKU 599 505 519

Platba v hotovosti při dodání zbožíPlatba v hotovosti při osobním odběruPlatba převodním příkazem